تاريخچه رشته علوم كامپيوتر |
معرفی رشته علوم کامپیوتر
علوم کامپیوتر پل ارتباطی دانش کامپیوتر و ریاضی است و مهمترین هدف آن دستیابی به بهترین الگوریتمهای موجود (روشهای حل مسأله) در کمترین زمان و با کمترین خطا و بیشترین دقت است. به عبارت دیگر هدف این رشته تربیت گروهی متخصص کامپیوتر است که با دید ریاضیتر و منطقیتر به حل مسائل مطرح شده در علوم کامپیوتر یا ریاضی بپردازند.
این رشته در مقطع کارشناسی دارای 4 گرایش محاسبات علمی، نظریه الگوریتمها، سختافزار و سیستمهای اطلاعاتی است. دروس گرایش محاسبات علمی در زمینه برنامهریزی خطی، غیرخطی، آنالیز عددی و نرمافزار در ریاضی است؛ یعنی در این گرایش کاربرد ریاضیات در کامپیوتر مطالعه میشود. گرایش نظریه الگوریتمها به بررسی راههای مختلف حل مسئله به یاری روشهای بهینهتر، سریعتر و بهتر میپردازد. به عبارت دیگر هدف این گرایش پیادهسازی و بهینهکردن الگوریتم است. در گرایش سختافزار معماری یا ساختار کامپیوتر مطالعه میشود و گرایش سیستمهای اطلاعاتی به مدیریت پروژههای نرمافزاری و سیستمهای اطلاعاتی میپردازد.
گفتنی است تفاوت رشته علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر (به ویژه گرایش نرم افزار) در این است که رشته علوم کامپیوتر برخلاف مهندسی کامپیوتر به مباحث بنیادی کامپیوتر میپردازد و از این رو اولاً فاقد دروس آزمایشگاهی و کارگاهی است و بیشتر جنبه تحقیقات نظری دارد و ثانیاً در مجموعه علوم پایه (و نه فنی و مهندسی) جای میگیرد.
علوم کامپیوتر در ایران
این رشته در سال 1358 و در مقطع کارشناسی به عنوان یک رشته مادر، وارد دانشگاه تهران شد. اما در سال 1365 با راه اندازی دو شاخه مهندسی کامپیوتر، این رشته از لیست رشتههای انتخابی دانشآموزان در کنکور حذف شد. با این حال نقش و اهمیت این رشته به حدی است که برنامهریزان ما را مجبور کرد تا دوباره در سال 1377 این رشته را در مقطع کارشناسی راه اندازی نمایند. در تمام دنیا، رشته علوم کامپیوتر به عنوان «مادر» علم کامپیوتر، یکی از ارکان غیرقابل انکار علوم و صنایع محسوب می شود. چرا که کارشناس این رشته، با داشتن پایه تئوری قوی میتواند با ابداع روشهای جدید و با نوشتن برنامههای جامع و مفید، کمک مؤثری برای مهندسان کامپیوتر باشد.
آینده شغلی و بازارکار
فرصتهای شغلی فارغ التحصیل علوم کامپیوتر در مقطع کارشناسی شباهت بسیاری با فارغ التحصیل مهندسی کامپیوتر گرایش نرمافزار دارد. اما در مقاطع بالاتر، فارغ التحصیلان این رشته بیشتر به حل مسائل تئوریک مطرح شده در علم کامپیوتر میپردازند. همچنین در یک قانون کار استاندارد، به ازای هر چهار نفر مهندس نرم افزار کامپیوتر به یک کارشناس علوم کامپیوتر نیاز است تا مدیریت گروه را بر عهده بگیرد. در ضمن انتخاب راه حل مسائل و حل آنها، همچنین تقسیم الگوریتمها در بین چهار نفر مهندس نرمافزار و در انتها جمع کردن قسمتهای توزیع شده بر عهده فارغ التحصیل علوم کامپیوتر است.
در کل نقش فارغالتحصیل علوم کامپیوتر به عنوان مدیر و هماهنگ کننده بسیار مهم و قابل توجه است و به همین دلیل دانشجویان این رشته دروسی در زمینه اصول مدیریت، مبانی اقتصاد و ریاضیات (علم ریاضی در تحلیل مسائل و انتخاب بهترین روش برای دستیابی به هدف بسیار مؤثر است) مطالعه می کنند.
رشته علوم کامپیوتر در دانشگاه صنعتی بیرجند
گروه علوم کامپیوتر دانشگاه صنعتی بیرجند از سال تحصیلی 91-90 در مقطع کارشناسی رشته علوم کامپیوتر دانشجو میپذیرد. گرایشهای تخصصی موجود در گروه عبارتند از 1- محاسبات هوشمند 2 – نرم افزار. در حال حاضر تعداد دانشجویان شاغل به تحصیل در مقطع کارشناسی 183 نفر است. گروه علوم کامپیوتر دارای چهار عضو هیات علمی -جناب آقای دکتر محمد مهدی ایزدخواه ، جناب آقای دکتر سیدمحمد امین خاتمی(معاون آموزشی دانشکده)، سرکار خانم دکتر سعیده کبیری راد و سرکار خانم دکتر ملیحه نیک سیرت (مدیرگروه) میباشد. |
تاریخ به روز رسانی: | 1400/11/07 |
تعداد بازدید: | 5739 |